Használati Útmutató

KÉPEK OPTIMALIZÁLÁSA

Az SEO fontos része a megfelelő képhasználat. A Google képes keresőmezőt kínál a képek közötti böngészéshez, de gyakran az általános keresésekben is megjelennek képes találatok.

A Google algoritmusa ma már képes „értelmezni” az oldalak szövegét, de a képek esetében szükség van a segítségünkre.

Az alábbiakban bemutatom a Canva nevű képszerkesztő eszközt:

A Canva egy könnyen kezelhető képszerkesztő eszköz, amelyet akár kezdő felhasználók is könnyedén használhatnak.NE AGGÓDJATOK INGYENESEN IS HOZZÁFÉRHETTEK.

TERMÉSZETESEN VANNAK pro funkciók de ehhez amire neked kell arra elég az ingyenes verzió.  Lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt profi megjelenésű képeket készíts.

Az előre beállított képméretezések segítségével könnyedén elkészítheted vállalkozásod Facebook borítóját, Instagram sztoridat vagy akár E-bookodat is.

HOGYAN SZERKESZD MEG AZ ELSŐ KÉPED A CANVÁ-VAL?

AZ alábbi MÉRETEKET ÉRDEMES HASZNÁLNI MINT AHOGY MUTATOM A CANVÁBAN  : A NAGY KÉPEK MÉRETE :1900X1100 PIXEL

A KISEBB KÉPEK MÉRETE : 500X500, 600X600 PIXEL

HA HOSSZÚ AZAZ NEM VIZSZINTES KÉP :600X800 PIXEL.Miért fontos hogy először itt méretezd át a képeket? Ha  például 3 kép jelenik meg egy sorban az oldalon akkor  nem fog eltolódni az oldalon,és a tartalomban nem érdemes nagy képeket használni hiszen nem a felső banner képre van szükség…Mindenképpen tartsátok be amit mutatok a videóban hiszen a google ezek alapján   is nézi hogy mi a tartalom.tehát mégegyszer: 1 Adj méretet a képeknek a canvában.2., ha letöltötted, töltsd fel a tinypngbe

3.  HA LETÖLTÖTTED a tinypng ről  NEVEZD ÁT  ÉS CSAK EZUTÁN TÖLTSD FEL AZ OLDALRA.

A képek feltöltése előtti tömörítésre egy másik kiváló eszköz a tinypng.com online képtömörítő alkalmazás.

Akár 50-60%-kal is képes csökkenteni az eredeti fájlméretet, minőségromlás nélkül.

Előfizetés nélkül legfeljebb 20 darab, 5 MB-nál kisebb méretű képet tudunk vele tömöríteni.

Azonban, ha egy inkognitó ablakban újra megnyitjuk az oldalt, akkor további 20 képet tudunk tömöríteni

Az oldalad lassúságának legnagyobb oka lehet, hogy gigantikus, optimalizálatlan képeket töltögetsz fel, melyek feleslegesen nagyok.

Ugyanakkor, lehetséges jó minőségű képeket feltölteni az oldalra, de ehhez szükséges az adatok valamilyen formában történő tömörítése a képeken.

 
 

A file nevét úgy kell megválasztani, hogy minél beszédesebb legyen. Ha a képeden egy sütemény van, akkor ne PIC34527.jpg legyen a neve, hanem sutemeny.jpg.

Az, hogy mi a megfelelő formátum, helyzettől függ. Alapjában véve a JPG a legjobb választás, mert ezzel a formátummal kisebb adatmennyiséggel lehet közel ugyanolyan minőségű képet megjeleníteni, mint más formátumokkal, mint például a PNG.

Van azonban, amikor mégsem a JPEG a megfelelő választás: Ha háttér nélküli (áttetsző hátterű) képet szeretnél, akkor a PNG formátumot kell használnod. Ha CSS animációt szeretnél az adott képpel kapcsolatban, akkor SVG formátumra lesz szükséged.

Ezektől a kivételektől eltekintve használj JPG formátumot.

HELYETTESÍTŐ SZÖVEG (ALT TEXT) A médiatárba feltöltött képeknél érdemes megadni a helyettesítő szöveget. Ez akkor jelenik meg, ha az egérkurzort egy weboldalon egy kép fölé viszed, és ott tartod azt néhány másodpercig. Ez jelenik meg akkor is, ha a böngésződ valamiért nem tudja beolvasni a képet.

A Google képkereső számára ez adja a legfontosabb információt a képedről. A helyettesítő szöveg ne legyen hosszabb 100 karakternél. Ha kulcsszavakat raksz képekre, és egy oldalon sok kép van, ügyelj, hogy ne ugyanaz a szöveg kerüljön mindegyikre, mert a Google nagyon nem szereti, ha egy kulcsszó 20-30-szor szerepel egy weboldalon!

CÍM Újra egy lehetőség arra, hogy szöveges értelmezést társíts a képeidhez. Amikor a cím mezőt kitöltöd, gondolj arra, hogy vannak olyan böngészők, amik ezt a szöveget megjelenítik, ha az egér az adott kép fölött van.

FELIRAT Ez a szöveg akkor jelenik meg, ha a kép elem szerkesztésénél engedélyezed a felirat opciót.

LEÍRÁS Ezt sem a keresőrobotok sem a felhasználók nem fogják látni, ez csak egy jegyzet a számunkra. Nem fontos kitölteni.

 
 
 

A teljes képernyő jellemzően 1920 x 1080-as méretű, tehát ha te olyan képet akarsz feltenni, ami csak az oldal szélességének a negyedét tölti ki, akkor nem kell 500 pixelnél szélesebbnek lennie a feltöltött képnek.A Canva Bemutatása  részben részletezem a méreteket….

A képek beszerzése mindig egy komoly kérdés, és a keresgélés sok órát el tud vinni., Viszont sok esetben szükséges olyan képeket használnunk mellyel az oldalunk tartalmahoz kellenek. 

az unplash , a pixabay. a pexels oldalakon tudtok ingyenes képeket keresni.

 

sok esetben